CV Oluştururken Yapılan Yaygın Hatalar

Kategori: Kariyer Rehberi | Yayınlanma Tarihi: 13 January 2025 | Yazar: Ayşe Demir

CV Oluştururken Yapılan Yaygın Hatalar

İş başvurusu yaptığınızda, CV’nizi insan kaynakları uzmanları inceleyip değerlendirmesine rağmen sonuç alamıyorsanız, özgeçmişinizde farkında olmadığınız bazı hatalar olabilir.

CV’lerden bahsederken her zaman profesyonel CV, etkili CV, hedef odaklı CV gibi tanımlamalar yaparız. Çünkü CV’ler, çalışma hayatımızdaki yansımalarımızdır; hedef kariyerimize ulaşmamız için kullanabileceğimiz en önemli araçlardan biridir. Bu yüzden, CV’miz gerçekten etkili bir şekilde yazılmış olmalı ve profesyonel görünmelidir. Öte yandan, iş başvurusu yaptıysanız ve CV’niz insan kaynakları uzmanları tarafından görüntülenmesine rağmen sonuç alamıyorsanız, aşağıda sıralanan hatalar CV’nizde bulunuyor olabilir.

CV'nizin Görünümü Doğru mu?

Eğer CV'niz düzensiz bir görünüme sahipse, tablo düzeni bozuksa, yazı formatları birbirinden farklıysa, sayfayı düzenli kullanmadıysanız... Kısacası, her alanın formatı birbirinden farklıysa, bu özensiz bir CV’nin işaretidir. "CV’m özensiz olursa, başvurduğum işe uygun olmam mı beklenir?" dememelisiniz. Özensiz bir CV, “Acaba işinde de özensiz mi çalışıyor?” sorusunu sordurabilir ve mülakata çağrılma ihtimalinizi azaltabilir. CV’nizi göndermeden önce e-posta ile gönderim öncesi kendinizin nasıl görüntülediğini kontrol ederek düzenlemelisiniz.

Favori Takımınız CV'de Olmalı mı?

Ailesinin mesleğini, içtiği sigara sayısını, adresini, medeni durumunu, vatandaşlık numarasını, tuttuğu takımı, kullandığı tüm sosyal medya adreslerini CV’sine yazan birçok kişi var. Bu detaylar gerçekten CV’de gerekli mi? Kesinlikle hayır! CV’deki “Kişisel Bilgiler” kısmında adınız, soyadınız, doğum tarihiniz, varsa sürücü belgeniz ve iletişim bilgileriniz yer almalıdır.

İletişim Bilgileriniz Ne Kadar Güncel?

Bir diğer sorun da iletişim bölümünde yaşanır. Şimdiye kadar, birçok kişi CV’sine yaşlı annesinin telefon numarasını yazıp onu zor durumda bırakmıştır, telefonunu yanıtlamayan veya yanlış numara yazanlar da mevcuttur… İnsan kaynakları uzmanlarının, hızlı sonuç almak için genellikle telefonları tercih ettiğini unutmamak gerekir. Bu yüzden, kendi numaranız yerine başkasının numarasını yazmak veya kendi numaranızı yanlış yazmak, kendi kendinize zarar vermeniz anlamına gelir.

En Büyük Hobiniz "Kitap Okumak" mı?

Normalde yapmadığınız veya uzun zaman önce yaptığınız ya da yapmanız gereken “kitap okuma” gibi hobileri CV'nize eklemek, dikkat çeken en yaygın hatalardan biridir. Ayrıca, yıllar önce alınan eğitimlerin ve katıldığınız görüşmelerin hâlâ CV’de yer alması da bir başka hatadır. Gereksiz her bilgi, gözü yorar ve CV'nin kalabalık görünmesine neden olur. Elbette katıldığınız eğitimleri yazabilirsiniz, ancak CV'nizde gerçekten önem verdiğiniz ve sizin için en faydalı olduğunu düşündüğünüz eğitimleri belirtirseniz daha çok fayda görebilirsiniz.

CV Fotoğrafı Nişan Fotoğrafı mı Olmalı?

CV’de fotoğraf bulundurmak şart mı? Hayır, değil. Ancak CV’nize fotoğraf ekleyecekseniz, bu fotoğrafın iş için uygun olduğundan emin olmalısınız. CV’nize fotoğraf eklerken Instagram hesabınızda kullandığınız havalı, makyajlı fotoğraf ya da arabada can sıkıntısından çektiğiniz selfie fotoğrafı kullanmayı düşünmemelisiniz! Bu tür fotoğrafları olan kişiler mülakata çağrılmıyor mu? Çağrılıyor olabilirler, ancak bu durum, mülakat yapılan kurumda bir yargıya neden olabilir. Bu yüzden, CV’nize eklediğiniz fotoğrafın profesyonel bir görünüme sahip olmasını sağlamalısınız.

İş Tecrübeleriniz Tam mı?

CV’lerin en önemli bölümü, iş tecrübesi kısmıdır. CV’nizde çalıştığınız pozisyonlar isimlendirilmemişse, iş deneyimlerinizin giriş ve çıkış tarihleri belirtilmemişse, o CV eksiktir. İş deneyimlerinizi anlatırken “Ben” dili kullanmadan görevlerinizi bir süreç olarak yazmalısınız. Yönetici olarak çalışıyorsanız, CV’nizin bunu göstermesi gerekir. Uzmanlık alanlarınızı CV’nizde belirtmemeniz, mülakata çağrılma şansınızı düşürür. Bu nedenle, başvurduğunuz pozisyona göre güncel teknik becerilerinizi vurgulamalısınız.

CV İçin Hangi Detay Gereklidir?

Üniversite döneminde çalışmış olabilirsiniz. Ancak deneyim arttıkça bu bilgi daha sonra gereksiz bir ayrıntı olarak kalır ve CV'nizde yer kaplar. Kariyer değiştirmiş veya birden fazla pozisyonda çalışmış olabilirsiniz. Bu durumda, ilerlemek istediğiniz iş için yeni hedefinize dair detaylara yer vermelisiniz, geçmiş deneyimlerinize değil. İki farklı iş için başvuruda bulunuyorsanız, bu durumda uzmanlık alanlarınızı iki ayrı CV’de sunabilirsiniz.

 

👉 Ayrıca CV Nasıl Hazırlanır? isimli makalemizi de okumanızı önemle tavsiye ederiz.

 

Binlerce iş ilanı arasından sana en uygun olanı seç. Türkiye’nin en kapsamlı iş platformu Jovitgo.net ile hedeflerine ulaş!
👉 Jovitgo.net

Ayşe Demir

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu, insan kaynakları ve kariyer planlama üzerine uzmanlaşmış bir içerik yazarı.

 

Bu site, jovitgo.net çerez kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak Çerez Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi edinmek için lütfen Gizlilik Politikamızı okuyun.